Pâine de casă


   Azi am făcut pentru prima oară pâine. Sincer nu mă aşteptam să iasă aşa bine. Vă împărtăşesc reţeta, dar ţin să vă anunţ că e mică pâinea, doar de jumătate de kg.

Ingrediente:
500 g făină
o lingură sare
3 linguri ulei (eu am folosit de măsline)
o lingură zahăr
150 ml lapte călduţ
50 ml apă (apa va trebui mai multă dacă faceţi din mai multă făină)
drojdie

Preparare:
Eu am ales să folosesc drojdie uscată pentru că nu am găsit proaspătă. Pot să zic că de acum numai din asta voi folosi.

Am amestecat făina cu drojdia, am pus uleiul, zahărul, sarea, laptele şi apa şi am frământat până aluatul nu a mai fost lipicios. L-am pus la dospit timp de o oră. 

Când a trecut ora, am pornit cuptorul, am pus aluatul în tavă şi l-am mai lăsat aprox 10 min după care am pus la copt. 

Eu a trebuit să ţin doar 35 de min, dar e foarte bine de ştiut că dacă pâinea e mai mare trebuie ţinut mai mult.

Toastie


   Având în vedere că sunt iar singură, nu am avut chef să fac de mâncare doar pentru mine , aşa că am ales să prepar repede toastie.

Ingrediente:
4 felii pâine
2 felii şuncă Praga
6 feliuţe cârnaţi picanţi
o bucată caşcaval
o ceapă verde
jumătate de castravete
jumătate de roşie
opţional: ketchup, muştar (eu nu am folosit)


Preparare:
Am tăiat feliile de şuncă în două, caşcavalul bucăţi mici, roşiile felii, castravetele fâşii şi ceapa verde rondele.
Am scos pâinea şi am pus una lângă alta câte două felii. 


Am aşezat pe câte o felie caşcavalul, cârnaţii, roşiile, ceapa verde şi şunca, am întors felia pereche peste, după care le-am aşezat în toaster. Am lăsat până a indicat acesta că e gata. 





   Când am scos, între felii am pus şi castravetele. Opţional, cum am zis şi la ingrediente se pot consuma cu ketchup şi muştar, se poate chiar pune şi câte o frunză de salată verde.
   Poftă bună!

Chifle cu sau fără ciocolată

   
   Cum sunt iar singur? ?i nu mai am pâine, am hot?rât s? nu cump?r ci s? îmi fac ni?te chifle. Vreau s? v? zic c? e prima dat? când fac dar au ie?it tare bune. Nu foarte ar?toase dar gustoase. Am f?cut doar patru ca s? apuc s? le m?nânc proaspete. În una din ele am încercat s? pun ?i ciocolat?. Re?eta pentru patru chifle e a?a:

Ingrediente:
un cub mic de drojdie
100 ml lapte
2 linguri smântân?
1 linguri?? sare
1 lingur? o?et
2 linguri ulei
1 lingur? zah?r
300 g f?in?
1 ou

Preparare:
Se sfarâm? drojdia în pu?in lapte c?du?, se presar? cu o lingur? de f?in? ?i se las? s? se umfle. Între timp, într-un vas se pune f?ina, sarea, zah?rul, smântâna, o?etul, restul de lapte ?i uleiul ?i se începe fr?mântarea. Când drojdia a crescut o turn?m peste aluat ?i continu?m s? fr?mânt?m pân? când nu mai e lipicios.

Eu am tapetat tava cu folie de aluminiu. 

   Am l?sat aluatul la dospit pân? c?nd a ajuns de dou? ori mai mare decât era. Dup? aceea l-am împ?r?it în patru ?i am format chiflele. Într-una din chifle am pus o linguri?? de finetti, chiar dac? ?tiam c? va da pe afar? :)

Le-am a?ezat în tav?, am b?tut oul ?i am uns fiecare chifl? în parte. Le-am pus în cuptorul înc?lzit în prealabil.
   A durat cam 30 de minute pân? au fost gata.

Papară


   Azi dimineaţă, la micul dejun, soţul meu m-a rugat să îi fac mâncarea lui preferată. Este un mic dejun simplu de preparat şi foarte gustos. Reţeta este pentru o persoană.

Ingrediente:
3 ouă
un pic de brânză (cât o nucă)
sare, piper
o roşie




Preparare:


   Se pun ouăle în tigaie ca şi pentru ochiuri, se pune un pic de sare (nu foarte mult, pentru că şi brânza în general e sărată), se presară brânza peste, şi când încep ochiurile să se facă, această compoziţie se amestecă până brânza se topeşte de tot. Când e gata, se pune în farfurie, se condimentează cu un pic de piper şi se serveşte cu roşie. Soţul meu mai bea şi un pahar de lapte în timp ce mănâncă.

Poftă bună!

Vinete pane

Cum fac eu vinetele pane e un pic altfel decât am citit prin diverse reviste. Adevărul este că am învăţat de la mama, iar ea cam face altfel orice.

Ingrediente:
1 vânătă (eu o aleg mare şi mai grasă deobicei)
sare, piper
2 ouă
3-4 linguri de făină
un pic de lapte
ulei

Preparare:
Eu fac cam aşa. Bat ouăle, pun un pic de sare, adaug 2-3 linguri de făină şi amestec până nu rămân cocoloaşe după care adaug un pic de lapte cât să facă aluatul mai subţire.
Vânăta eu deobicei o decojesc, dar se poate lăsa şi cu coajă. Dacă o lăsaţi cu coajă trebuie să o spălaţi foarte bine. Mai este o metodă, puteţi să o decojiţi în stil zebră. Este alegerea voastră. După ce am trecut de partea astea vânăta o tai felii subţiri, cu căt mai subţire cu atât e mai delicioasă, dau feliile cu sare şi piper, le trec prin puţină făină cu ambele părţi după care prin aluatul obţinut din ouă şi le pun la prăjit in tigaia cu ulei încins. Le las până se rumenesc. Se pot servii cu cartofi pai, salată sau doar simplu.


Sper să vă placă reţeta, e una din preferatele mele. Poftă bună!