Pizza medalion

   Această bunătate de Pizza "medalion" a primit numele de la soţul meu. Trebuie să recunosc că a fost o idee instantanee, aşa că i-am dat curs şi am trecut la treabă.

   Pentru umplutură am folosit felii de şuncă, jambon, salam şi puţin sos de roşii. Pentru aluat am folosit ingredientele necesare pentru pizza. Ingredientele şi modul de preparare a aluatului îl găsiţi aici.
   Când e gata aluatul, întindem din el o foaie subţire, ungem cu sosul de roşii, punem feliile de şuncă, jambon şi salam şi rulăm strâns. Lăsăm la dospit  încă 5-10 minute, după care îl tăiem în felii de grosimea unui deget. 


Punem la copt pentru 15 minute. Se poate presăra cu caşcaval, brânză sau se poate servi cu ketchup.


Poftă bună!

Pastă de pateu cu ou


   Dacă nu ştiţi ce să puneţi pe masă la micul dejun sau cină, vă recomand această bunătate foarte uşoară de preparat şi în acelaşi timp şi foarte bună. Nouă ne place foarte mult, cred că voi face mai des.

Ingrediente:
1 pateu de 200 g
3 ouă
11/2  lingură muştar
sare, piper

Preparare:
   Se fierb ouăle, se decojesc şi se taie mărunt. Pateul se amestecă cu muştarul şi se se condimentează după gust cu sare şi piper. Se adaugă ouăle şi se amestecă uşor. Se serveşte unsă pe pâine, cu ceai sau lapte. Poftă bună!

Bărcuţe cu salam şi şuncă

   Fiind singură acasă nu prea am chef să mănânc mâncare gătită, aşa că la gândul că aşi mânca ceva mai puţin clasic am hotărât să mă inspir din nou de la Edo şi am ales aceste bărcuţe. La ea apar cu cârnaţi dar eu am ales să pun salam şi şuncă, împreună cu ardei iute măcinat, care la mine nu putea lipsi deloc :). 
   Singura mea greşeală a fost că le-am făcut prea mari, trebuia să împart aluatul în opt şi eu l-am împărţit în patru, aşa că am obţinut nişte bărci şi nu bărcuţe :). Dacă încercaţi reţeta este foarte important să împăriţi aluatul în 8 părţi egale.

Ingrediente:
200 ml lapte
100 g smântână
1 ou
50 ml ulei (eu am folosit de măsline)
2 linguriţe sare
1 linguriţă zahăr
500 g făină
1 drojdie uscată
pentru umplutură puteţi folosi cârnaţi, salam, şuncă, brânză, toate sau doar una, cum vă cade bine, ce combinaţie vă place

Preparare:
   Din ingrediente se frământă un aluat elastic, nelipicios şi se lasă la dospit până îşi dublează dimensiunea. La jumătate din timp se poate refrământa. Aluatul dospit îl împărţim în 8 părţi egale. Fiecare bucată se întinde în formă lunguiaţă. Se aşează peste salamul, şunca, brânza (depinde de ce aţi ales pentru umplutură). 
   Se îndoaie marginile lungi, cam 2 cm, după care se rulează de jos în sus. Pe mijloc cu un cuţit ascuţit facem o tăietură adâncă. Le aşezăm în tavă şi le mai lăsăm 10 minute la dospit. 

Bărcuţele dospite le presărăm cu caşcaval ras şi le punem la copt aproximativ 25 de minute. 

Poftă bună
eu nu prea am avut chef de fotografii dar pentru poze mai detaliate puteţi vizita blogul lui Edo

Pâine de casă

   Aseară am încercat o altă variantă de pâine de casă. A ieşit foarte bună.

Ingrediente:
500 g făină albă
1 drojdie uscată
2 linguri ulei
2 linguriţe sare
2 linguriţe zahăr
1 lingură oţet

Preparare:
   Se amestecă toate ingredientele, se frământă aproximativ 10 minute şi se lasă aluatul obţinut la dospit pentru o oră. Când e gata se rulează cu mâna şi se aşează într-o  tavă pentru cozonac tapetată cu făină. Se mai lasă 10 minute să dospească după care se pune la copt pentru 50-60 de minute. Poftă bună!

O cină sănătoasă - Griş


   Reţeta e de la mama mea, cand eram mici ne făcea foarte des griş, un fel de griş cu lapte doar că nu cu lapte ci cu apă. Se prepară exact pe dos. Atâta e de gustos. Sper să vă placă reţeta. Pentru 2 persoane:

Ingrediente:
puţin ulei
8 linguri griş
aproximativ 500 ml apă
un praf de sare
2 linguri zahăr

Preparare:
   Pregătim apa. Într-un vas turnăm ulei cât să acopere fundul acestuia şi punem pe foc. Adăugăm grişul şi amestecăm continu până se căleşte un pic şi devine auriu. Se toarnă apa peste, nu toată deodată, cam jumate şi după aceea restul în funcţie de nevoie, să nu fie prea gros grişul dar nici prea subţire. Se amestecă bine şi se adaugă zahărul şi sarea. Se fierbe aproximativ 10 minute timp în care se amestecă continu. Pentru toping se presară cu zahăr şi cacao. Poftă bună!