Sarmale tradiţionale


  Deoarece mâine vine so?ul meu acas? ?i azi a fost soacra mea la noi, am f?cut, defapt mai mult ea... sarmale. Re?eta este o combina?ie dintre cele moldovene?ti ?i cele ardelene?ti. Eu le-am numit "sarmale a la Lia" :)


Ingrediente:
1 kg carne tocat? de porc
1 varz? mijlocie
aprox 15 frunze de vi?? de vie
1/2 kg jambon afumat (se poate folosi orice afum?tur?)
3 cepe albe
1 morcov
2 gogo?ari ro?ii
aprox 150g orez
ulei
sare, piper
pu?in cimbru ?i m?rar
op?ional: p?trunjel verde, noi nu am pus :), o ro?ie

Preparare:
Se cur??? varza ?i se op?re?te pân? când devin frunzele moi. Foile de vi?? de vie se a?eaz? în ap? s? ias? sarea, dup? care se las? la scurs. 

Se cur??? ceapa, morcovul, gogo?arii.

Se toac?, noi am folosit blenderul dar merge ?i cu ma?ina de tocat. 

Cam 100g din jambon se toac? ?i el ?i se amestec? cu carnea. 

Orezul se cur???, se spal? bine ?i se las? la înmuiat în ap?. 

Într-un vas mai mare se pune carnea cu jambonul, se adaug? legumele tocate, orezul, sarea, piperul, pu?in ulei ?i se amestec? bine pân? când devine ca o past?.

Când e gata, se taie m?runt câteva frunze de varz? ?i se pun pe fundul oalei împreun? cu pu?in cimbru ?i m?rar. 

Peste ele vin a?ezate s?rm?lu?ele formate din frunzele de varz?/vi?? de vie ?i aluatul ob?inut. pe mijloc se va a?eza restul de jambon afumat, t?iat buc??ele. 

Când am terminat, mai punem un rând de varz? t?iat?, s? acopere sarmalele ca o p?tur?. 

Noi am mai pus ?i o ro?ie feliat? deasupra :). 

Se pune ap? peste ele doar cât s? le acopere. Dac? nu le pune?i la fiert doar a doua zi atunci e bine s? turna?i ap? clocotit? peste. Se las? la fiert la foc mic aproximativ 1 or? jumate - 2.
Poft? bun?!