Ruladă de mămăliguţă cu brânză



   Este specialitatea tatălui meu care face cu cea mai mare plăcere pentru mic dejun această mâncare. Deobicei nu rămâne nimic, se termină în câteva minute. Nu a fost foarte fotogenică mămăliguţa :)

   Cum se prepară? Foarte simplu, vă alegeţi o măsură, în general o cană pentru ceai. La două măsuri de apă se pune o măsură de mălai şi cât mai multă brânză. Se pune apa la fiert, cu puţină sare. Când clocoteşte se adaugă cantitatea adecvată de mălai şi se fierbe bine. Trebuie amestecat mereu pentru a nu se prinde. Când e gata se răstoarnă mămăliga pe un fund de lemn şi se întinde cu mâna la o grosime de un cm, se aşează brânza pe un capăt şi se rulează. Astfel este gata rulada de mămăliguţă cu brânză. Poftă bună!

Bulgăraşi de cartofi

   Este una din specialităţile mamei mele, de la ea am învăţat să fac această mâncare, defapt este cea mai bună garnitură după cartofii prăjiţi :). Ieri am făcut pentru prima oară şi vreau să zic au ieşit super. Am primit doar laude de la soţul meu. Se pot servi cu orice tip de carne, în special prăjită. Noi am mâncat cu chifteluţe.

Ingrediente:
3 cartofi mijlocii de persoană
sare, piper, boia, pătrunjel verde
ulei de măsline

Preparare:
   Se spală cartofii şi se pun la fiert. Când au fiert se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoare. Într-o oală se toarnă puţin ulei, se adaugă cartofii raşi, se condimentează cu sare, piper, boia, după gust. Se pun pe foc mic pentru 5 minute şi se amestecă continu. La sfărşit se adaugă şi pătrunjelul. 

   Se ia o sită mică, cu o lingură se aşează în sită cartofii după care se întoarce pe farfurie. Astfel iese forma de bulgăre. Se pot orna cu roşii, castraveţi muraţi, ardei, gogoşar, în funcţie de imaginaţia fiecăruia. O garnitură simplă de preparat, estetică şi foarte gustoasă. Poftă bună.

Chifteluţe




   Nu am mai făcut de mult timp chiftele, dar după atâta nelămurire în legătură cu ce să mâncăm, am hotărât că ar cam fi ocazia de ele. Se prepară relativ repede şi sunt şi bune. Eu deobicei până le termin de prăjit pe toate mănănc 2-3 goale.

Ingrediente:
500 g carne tocată amestec
3-4 linguri de pesmet
1 ou
3-4 căţei de usturoi
ulei
Condimente: sare, piper, puteţi pune şi condiment special pentru carne tocată
Opţional: mărar, busuioc, pătrunjel

Preparare:
Tocăm usturoiul cât mai mărunt. Peste carnea tocată se adaugă toate ingredinetele cu excepţia pesmetului. 

   După ce se amestecă bine se adaugă ţi pesmetul dar după fiecare lingură trebuie amestecat. Numărul de linguri va depinde de aluat,să nu faceţi aluatul prea tare. 

Se frământă cu mâna foarte foarte bine. 

Se formează chifteluţele şi se pun la prăjit într-o tigaie cu ulei. 

   Se prăjesc şi pe o parte şi pe alta. Un sfat pentru ca acestea să rămână siropoase: în momentul în care sunt la prăjit şi se înalbesc pe partea de jos e bine să le întoarceţi imediat, după care repetaţi la fel şi cu partea de sus. Astfel vor rămâne suculente şi vor fi mai gustoase. Se prăjesc la foc mic cca 7 min pe fiecare parte. 
Se pot servi cu orice fel de garnitură. Noi le-am mâncat de această dată cu bulgăraşi de cartofi şi salată verde. Poftă bună!

Mazăre scăzută cu cârnaţi


   Am cam lipsit zilele trecute de pe blog. Adevărul este că a venit soţul meu acasă şi nu prea m-a interesat calculatorul. Sâmbătă am avut poftă de mazăre, şi chiar dacă soţului meu nu prea îi place a cedat în favoarea mea :). Este o mâncare foarte uşor de preparat.

Ingrediente:
1 borcan de mazăre
1 lingură făină albă
ulei
boia
4 fire cârnaţi

Preparare:
   Se pun cârnaţii la prăjit. Până se prăjesc se pregăteşte mazărea. Se toarnă puţin ulei într-un vas, atât cât să acopere fundul acestuia. Se pune pe foc, se adaugă făina şi se amestecă până devine aurie, după care se adaugă puţină boia. Trebuie avut grijă, pentru că boia se arde foarte uşor, aşa că imediat după se toarnă mazărea cu tot cu zeama ei în vas. Se lasă la fiert cel puţin 10 minute, amestecând ca să nu se prindă.
    Când e gata se aşează în farfurie, lângă cârnaţii prăjiţi. Se poate servi cu murătură, ochiuri, salată, cu orice vă doreşte inima. Poftă bună!

Cartofi prăjiţi cu ou şi caşcaval


   Este mâncarea mea preferată, când am fost însărcinată aşi fi putut mânca numa asta aşa de mult îmi place. Se prepară uşor şi e atât de bun :)

Ingrediente:
7 cartofi nu foarte mari
3 ouă
caşcaval

Preparare:
   Se curăţă cartofii, se rad după care se storc bine. Într-o tigaie care are şi capac se pune ulei după care se pun cartofii la prăjit, aşezati ca o plăcintă. Când o parte s-a prăjit, se întoarce dintr-o mişcare rapidă. Se bat ouăle şi se toarnă peste în momentul în care cartofii sunt aproape gata. În tot acest timp tigaia trebuie să stea acoperită cu capac. Când sunt gata prăjiţi se iau de pe foc, se rade caşcavalul peste şi se mai lasă acoperiţi pentru 2-3 minute. 

Se serveşte cu salată, ketchup, chiar şi carne, cu orice vă trece prin cap :). Poftă bună!