Muschiuleţ a la Balvanyos


   Este o mâncare tare gustoasă. Reţeta am învăţat-o de la televizor şi bineînţeles că are şi mici adaptări. Este una din specialităţile soţului meu.

Ingrediente:
500 g muşchi file de porc
5 felii de caşcaval
5 felii de şuncă
3 căţei usturoi
condiment

Preparare:
   Se spală carnea bine şi se taie felii, dar nu până jos, să rămână unite, după care se condimentează după plac. Se curăţă usturoiul. În fiecare felie de carne se face o gaură şi se pune câte o bucăţică de usturoi. Caşcavalul se taie felii. Între fiecare bucată de carne se pune o felie de caşcaval şi una de şuncă după care se prinde cu două beţişoare, ca cele care se folosesc şi pentru frigărui. Se aşează în tavă, se toarnă puţin ulei peste el şi se mai poate pune şi câteva bucăţele de unt.

    Se pune la cuptor, la foc mic, pentru aproximativ 1 oră. Se poate servi cu pireu de cartofi sau cartofi la cuptor şi salată. Foarte simplu de preparat şi foarte hrănitor. Poftă bună!

Pireu de cartofi


Este foarte simplu de preparat, o mâncare uşoară, o garnitură gustoasă.

Ingrediente:
5 cartofi nu foarte mari
sare
margarină
lapte
opţional: brânză topită

Preparare:
Se curăţă cartofii, se taie cubuleţe şi se pune la fiert în apă cu puţină sare. Când au fiert, se scurge apa de pe ele, se zdrobesc cu telul bine de tot. Se adaugă puţină margarină şi se amestecă până se topeşte. Se pune lapte, nu foarte mult ca să nu fie subţire pireul. Se poate pune şi puţină brânză topită, chiar şi câţiva stropi de ulei de măsline. Compoziţia obţinută se amestecă până devine spumoasă. Se serveşte ca şi garnitură. Poftă bună!

Tocăniţă din carne de porc


   Ne-am tot gândit ieri ce să mâncăm, ce să mâncăm. Când şi eu şi soţul meu am zis cu voce tare că nu am mâncat de mult tocăniţă ne-am dat seama că nu mai avem de ales. Am mers repede la cumpărături, am venit acasă şi m-am şi apucat de treabă. Pentru două porţii:

Ingrediente:
300 g carne de porc mărunţită
condiment (sare, piper) barbeque, secretul gustului
un morcov
o ceapă albă
o roşie
pătrunjel verde
opţional: smântână

Preparare:
Se taie mărunt morcovul şi ceapa. 

Carnea se condimentează cu condiment barbeque. Nu am folosit sare şi piper deoarece am talentul de a săra prea tare mâncarea. 
Roşia se tăie bucăţele mici. Într-un vas, se pune puţin ulei, se pune morcovul şi ceapa la călit. Când ceapa devine sticloasă se adaugă  carnea, se lasă să se albească după care se pune roşia şi apă cât să acopere. Se poate pune şi puţin secretul gustului.
Când carnea e fiartă se pune pătrunjelul verde. Se poate consuma cu pireu de cartofi, macaroane sau doar cu pâine. Noi am ales pireul şi ardei copt. Poftă bună!

Crochete din brânză de vacă



   Azi m-am inspirat iar de pe blogul lui Edó şi am făcut nişte papanaşi. Mie nu prea îmi place brânza de vacă dar pot spune că au ieşit chiar bune.

Ingrediente:
500 g brânză de vacă
2 ouă
50 g griş
50 g zahăr
1 zahăr vanilat
coaja rasă de la o lămâie
1 1/2 smântână
Pentru servire: pesmet, 2 linguri unt, opţional zahăr pudră şi smântână

Preparare:
Se separă ouăle de gălbenuş, albuşul îl punem deoparte. Restul ingredientelor se adaugă lângă gălbenuş şi se bate cu mixerul până devine un aluat spumos... se pune în frigider pentru 30 de minute. Între timp, în tigaie se topeşte untul şi se prăjeşte pesmetul. Când a trecut jumătatea de oră, punem pe foc o oală cu apă şi sare la fiert. Batem albuşul şi îl adăugăm la aluat uşor ca să nu se zdrobească. Cu măini ude, formăm biluţe şi le punem în apa care clocoteşte.

Se lasă aproximativ 5 min. Se scot şi se rostogolesc imediat prin pesmet.

Se serveşte cu zahăr pudră, smântână. Eu cred că şi cu salată asortată sunt foarte bune. Poftă bună!

Quiche cu roşii şi caşcaval

  
   Azi a venit fratele meu pe la noi, aşa că am hotărât să fac ceva deosebit de mâncare. A ieşit un prânz foarte gustos, special şi arătos! Reţeta este de la Edó.

Ingrediente pentru aluat:
12 linguri de făină
10 g margarina
1 ou
1 linguriţă sare
12 linguri lapte

Ingrediente pentru umplutură
3 fire ceapă verde
2 căţei usturoi
2 roşii
200 g caşcaval
3 ouă
1 cutie de smântână mică
200 ml lapte
pătrunjel verde
piper

Preparare:
   Ingredientele pentru aluat se pun într-un vas şi se frământă. Aluatul astfel obţinut se înfoliază şi se pune la frigider pentru o jumătate de oră. Între timp preparăm umplutura.
Tăiem ceapa şi usturoiul rondele şi le punem la călit.


Roşiile le tăiem felii rotunde. 

Radem caşcavalul. 

Într-un vas batem ouăle, adăugăm smântâna, laptele, piperul şi pătrunjelul. 

Scoatem aluatul din frigider, îl întindem într-o formă rotundă şi o aşezăm în tava pentr tarte. Înţepăm aluatul cu furculiţa şi punem 10 minute la cuptor.

    După cele 10 minute aşezăm ceapa verde peste aluat, după care caşcavalul, 3/4 din ouă, aşezăm roşiile, după care turnăm şi restul de ou. Se ţine în cuptor, la 200 de grade pentru 30 de minute. Poftă bună!