Cotlet Matrai

   
   Se nume?te cotlet, dar chiar dac? se prepar? din cotlet de porc noi folosim piept de pui :). Este una din mânc?rurile mele preferate, pân? sâmb?t? o prepara so?ul meu dar acum a venit ?i rândul meu. A ie?it tare bun. Este foarte u?or de preparat, foarte sa?ios ?i foarte gustos. Re?eta este pentru 2, maxim 3 persoane.

Ingrediente:
O bucat? de piept de pui cam de 400g  (poate fi ?i cotlet de porc, dezosat)
6 cartofi nu foarte mari
3 ou?
pu?in? f?in?
1 smântân? mic?
2 c??ei de usturoi
ca?caval, dup? plac
condiment barbeque sau de pui
sare, piper

Preparare:
Se cur??? cartofii, se rad, se storc bine ?i se pune pu?in sare ?i piper.

Carnea se spal? ?i se condimenteaz? cu condiment barbeque sau condiment de pui.
Ou?le se bat ?i se adaug? f?in?, aproximativ 3 linguri în a?a fel încât s? nu r?mân? cocoloa?e.
Într-o tigaie mai mare, se pune pu?in ulei, se a?eaz? jum?tate din cartofi, jum?tate din oul b?tut, peste se pune carnea dup? care se acoper? cu cealalt? jum?tate de cartofi ?i restul de ou b?tut. Carnea se a?eaz? în a?a fel încât s? nu ajung? pân? pe margini penru a se putea unii straturile de cartofi.
Se pune pe aragaz la foc nu foarte mic pân? se rumen?te bine de tot pe ambele p?r?i.



   Între timp, se cur??? usturoi, se piseaz? sau dac? nu ave?i cu ce atunci se taie m?runt. Se a?eaz? peste smântân?, se adaug? pu?in ulei de m?sline ?i se amestec? bine. Ca?cavalul se rade.
   Când sunt gata cartofii, se scot pe farfurie, se pune sosul ob?inut din smântân? pe ei dup? care peste se a?eaz? ca?cavalul ras. Se poate servi cu salat? asortat?. 
   Poft? bun?!


Tocăniţă de cartofi cu cârnaţi de casă


   La prânz m-am gândit să fac o tocăniţă de cartofi, mai ales că soţul meu nu e acasă (lui nu îi place).  Sincer nici eu nu mă dau în vânt după o astfel de mâncare dar acum chiar am avut poftă de ea. Mi-au ieşit cam trei porţii şi nu a ieşit foarte zemoasă, pentru că mie nu îmi place dacă e ca o ciorbă. :)

Ingrediente:
6 cartofi nu foarte mari
o bucată de cârnaţi de casă (cam de 20 cm lung)
1 ceapă albă
1 căţel de usturoi
1 cub Knorr de legume
puţin boia
pătrunjel verde

Preparare:
Am curăţat cartofii şi i-am  tăiat cubuleţe mici. 

Am curăţat ceapa, am tăiat-o mărunt, şi împreună cu cârnaţul tăiat felii am pus-o la călit. 

Când ceapa a devenit sticloasă am pus puţin boia. Am adăugat cartofii peste, am turnat apă doar cât să îi acopere, am pus şi cubul Knorr după care i-am pus la foc mic. 

 După ce au fiert cartofii am adăugat pătrunjelul verde şi usturoiul tăiat mărunt fără să mai las să fiarbă, doar cu capacul pus pentru ca usturoiul să dea gustul necesar. 

Noi am servit-o cu salată asortată. A ieşit foarte bună. Poftă bună!

Sarmale tradiţionale


  Deoarece mâine vine so?ul meu acas? ?i azi a fost soacra mea la noi, am f?cut, defapt mai mult ea... sarmale. Re?eta este o combina?ie dintre cele moldovene?ti ?i cele ardelene?ti. Eu le-am numit "sarmale a la Lia" :)


Ingrediente:
1 kg carne tocat? de porc
1 varz? mijlocie
aprox 15 frunze de vi?? de vie
1/2 kg jambon afumat (se poate folosi orice afum?tur?)
3 cepe albe
1 morcov
2 gogo?ari ro?ii
aprox 150g orez
ulei
sare, piper
pu?in cimbru ?i m?rar
op?ional: p?trunjel verde, noi nu am pus :), o ro?ie

Preparare:
Se cur??? varza ?i se op?re?te pân? când devin frunzele moi. Foile de vi?? de vie se a?eaz? în ap? s? ias? sarea, dup? care se las? la scurs. 

Se cur??? ceapa, morcovul, gogo?arii.

Se toac?, noi am folosit blenderul dar merge ?i cu ma?ina de tocat. 

Cam 100g din jambon se toac? ?i el ?i se amestec? cu carnea. 

Orezul se cur???, se spal? bine ?i se las? la înmuiat în ap?. 

Într-un vas mai mare se pune carnea cu jambonul, se adaug? legumele tocate, orezul, sarea, piperul, pu?in ulei ?i se amestec? bine pân? când devine ca o past?.

Când e gata, se taie m?runt câteva frunze de varz? ?i se pun pe fundul oalei împreun? cu pu?in cimbru ?i m?rar. 

Peste ele vin a?ezate s?rm?lu?ele formate din frunzele de varz?/vi?? de vie ?i aluatul ob?inut. pe mijloc se va a?eza restul de jambon afumat, t?iat buc??ele. 

Când am terminat, mai punem un rând de varz? t?iat?, s? acopere sarmalele ca o p?tur?. 

Noi am mai pus ?i o ro?ie feliat? deasupra :). 

Se pune ap? peste ele doar cât s? le acopere. Dac? nu le pune?i la fiert doar a doua zi atunci e bine s? turna?i ap? clocotit? peste. Se las? la fiert la foc mic aproximativ 1 or? jumate - 2.
Poft? bun?!

Pulpă de porc cu cartofi la cuptor

 image

   Azi soţul meu a fost bucătarul, ceea ce a pregătit este una din mâncărurile mele preferate! Cred că este prima mâncare pe care a preparat-o el, singur, fără ajutor. Aşa a descoperit că are stofă de bucătar.


Ingrediente:

6 cartofi
1/2 kg pulpă de porc
1 ardei capia roşu
1 morcov
ceapă verde, 3 buc
pătrunjel verde
condiment barbeque (precizez că soţul meu folosește condiment doar de la Cosmin sau Knorr)
ulei de măsline şi/sau unt
200g smântână
usturoi

Preparare:


Se taie cartofii si ardeiul cubulețe, morcovul şi ceapa verde - rondele, se pun împreună într-un vas. Se amestecă cu puţin ulei,condiment şi cu pătrunjelul mărunţit.


   Carnea se taie bucăţele mai mărişoare.Împănaţi carnea cu felii de usturoi apoi condimentaţi-o bine de tot. Pentru a vă fii mai uşor vă recomand să o ungeţi cu ulei înainte.
   Tava se unge cu unt sau ulei. Se aşează carnea astfel încât să rămână loc între bucăţi. Se pun legumele deasupra şi se acoperă cu o folie de aluminiu.


   Se dă la cuptor pentru cca 30-40 minute, practic până ce morcovul devine moale. Apoi se pune smântâna şi se mai lasă încă 5 minute la cuptor fără folie.


   În locul pulpei de porc se poate folosi şi pulpe de pui superioare, savoarea mâncării fiind dat în special de cartofi.
A ieşit super bun! Poftă bună!

Musaca de cartofi


Cum fac eu musaca deobicei:

Ingrediente:
jum?tate kg carne tocat? amestec
1 ceap? ro?ie
2 ro?ii
usturoi, 2-3 c??ei
sare, piper
6 cartofi nu foarte mari
ca?caval
smântân?


Preparare:

Se pun cartofii la fiert. Când sunt gata, se cur??? de coaj? ?i se dau pe r?z?toare, dup? care se a?eaz? într-un vas termorezistent, cu un pic de ulei pe fund. 
Într-o tigaie de teflon mai adânc?, se toarn? pu?in ulei ?i se pune ceapa ?i usturoiul la c?lit. Între timp se cur??? ro?iile de coaj? ?i se taie m?runt. Când ceapa e c?lit?, se pune peste ea carnea tocat? ?i se las? s? se rumenesc?, dup? care se adaug? sare, piper, ro?iile m?run?ite iar la sfâr?it un pic de p?trunjel verde. 
Compozi?ia astfel ob?inut? se a?eaz? peste cartofi ?i se rade cât mai mult ca?caval peste.
Se pune în cuptorul înc?lzit ?i se las? circa 30 de minute, pân? prinde o culoare aurie. Se poate servi cu smântân?.