Gyros sau Shaorma

 în pită
 la farfurie cu cartofi prăjiţi
 

   Pot spune că este mâncarea mea preferată şi că un Gyros mai bun decât cel pe care îl fac grecii nu am mâncat în veci. În Ungaria, se serveşte în două moduri: în pită (lipie) sau la tavă (cu cartofi prăjiţi). Aici la noi, foarte mulţi pun şi în lipie cartofi prăjiţi. Acum depinde de fiecare, cum preferă.
   Eu am primit de la sora mea acum un pachet de pită aşa că în ultimul timp am mâncat fără cartofi prăjiţi.

Am să vă scriu pentru două porţii reţeta.

Ingrediente:
150-200 g piept de pui/curcan dezosat
condiment Gyros sau barbeque
condiment Tzatziki
2 roşii
3 castraveţi
ceapă verde
smântână
ketchup
ardei iute şi/sau Eros Pista
sos de usturoi
şi 6 cartofi.... dacă vreţi şi cartofi lângă

În general, fiecare care încearcă să facă aşa ceva o face altfel, ideea este să ai baza. Ce scriu eu aici este doar ce se pune în lipia gata făcută, cumpărată de la magazin.

Preparare:

Spălăm carnea bine, o tăiem feliuţe subţiri şi o dăm cu condiment Gyros sau barbeque. 


O prăjim bine şi pe o parte şi pe alta într-o tigaie de teflon, fără să punem ulei. 

Între timp, cât carnea e la prăjit, spălăm roşiile, curăţăm castraveţii, ceapa verde şi în cazul în care vreţi cartofi prăjiţi, curăţăm şi cartofii şi aceştia din urmă îi punem şi pe ei la prăjit. Restul legumelor se taie mărunt.


 Pentru salate luăm două vase mai mici, eu folosesc vase pentru compot, într-un vas punem smântână, condiment Tzatziki (dacă aveţi), un castravete tăiat foarte mărunt şi puţin sos de usturoi şi amestecăm bine. Acesta va fi unul din sosuri. În celălalt vas punem ketchup, un ardei iute mărunţit şi/sau Eros Pista. Acesta va fi sosul iute.


  Carnea după ce s-a prăjit trebuie tăiată foarte mărunt, cam în bucăţele de 2 cm.

Lipia se pune la cuptorul cu microunde pentru două minute, după care se taie un colţ şi se desparte.

Aşezarea în lipie se face în ordinea: carne, sosuri, legume, carne, sosuri, legume. Dacă vreţi la tavă, cu cartofi prăjiţi atunci ordinea va fi: cartofi prăjiţi, carne, sosuri, legume.

  Poftă bună!

Cotlet de porc cu cartofi


   Duminică am avut chef de ceva uşor, rapid şi bun, aşa că am decis cu soţul meu că vom mânca cotlet de porc cu cartofi prăjiţi. Ca să fie mai deosebit un pic, am prăjit cartofii în altă formă, nu cea clasică.

Reţeta pentru două persoane e cam aşa:

Ingrediente:

2 felii de cotlet de porc cu os
condiment barbeque
6 cartofi, nu foarte mari
ulei


Preparare:

Se spală carnea bine, se unge cu un pic de ulei, după care cu condimentul barbeque. Se poate prăjii în tigaie teflon, fără ulei, sau dacă aveţi un grătar electric şi prăjiţi pe ăla iese şi mai bun. Noi acum nu am avut răbdare să scoatem grătarul aşa că am prăjit în tigaie.
Cartofii se curăţă, se spală bine şi se taie cubuleţe, nu foarte mari ca să se prăjească uşor. Se pun la prăjit în uleiul încins, şi se lasă până capătă o culoare mai aurie. Mie sincer îmi plac mai prăjiţi.


Cam asta ar fi, se aşează în farfurie împreună cu cotletul, se poate orna cu două trei felii castravete şi roşii... şi e gata o masă uşoară şi gustoasă.

Pui picant cu smântână

Această reţetă am găsit-o în revista de la Kaufland şi mia plăcut mult cum se face şi cum arată.
Mie nu prea îmi place carnea de pui dar având în vedere că e cu ardei iute mai merge. Din acest punct de vedere eu şi soţul meu nu ne potrivim deoarece lui nu îi place nimic care conţine şi iute. De aceea când e vorba de iute, eu îmi pun separat. Reţeta defapt e aşa:

Ingrediente:
piept de pui, cam 1 kg
1 ceapă
1 ardei iute (eu pun sos iute la mine în farfurie)
1 căpăţână de usturoi
puţin ulei
2 roşii 
1-2 linguri bulion
smântână
1 linguriţă de făină
sare

Preparare:
Se spală carnea şi se taie cubuleţe, se pune sare. Se curăţă ceapa, usturoiul şi ardeiul iute. Decojeşti roşiile. În tigaie carnea de pui se pune la înăbuşit cu ulei şi 100 ml apă până când se pătrunde bine. Când e gata se scoate într-un castron şi se păstrează caldă. 
După ce am făcut toate astea, în uleiul rămas în tigaie se va înăbuşi în continuare ceapa şi ardeiul iute tocat mărunt. Se adaugă roşiile mărunţite, împreună cu bulionul în care au fost conservate 150 de ml de apă. Când sosul e gata îngroşat se pune smântână amestecată cu făină şi 50 de ml de apă. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de 5 min.
Se aşează carnea în farfurii, se toarnă sosul peste, şi se poate servi cu mămăliguţă caldă alături. Se poate orna cu puţin pătrunjel verde.