Supă de pui cu găluşte

   Supa tradiţională de pui este una din preferatele mele. Îmi aduc aminte că atunci când eram mică era cam singura pe care o mâncam, iar azi mă uit la copii mici din familie, care au ca preferinţă supa de găluşte şi îmi dau seama că această supică v-a fi mereu preferata copiilor.

Ingrediente:
1 bucată de carne de pui (preferabil cu os)
2-3 morcovi
1 ceapă albă
2-3 rădăcini de pătrunjel
1 bucată ţelină
sare, opţional: cub knorr
pentru 15 buc de găluşte: eu am folosit un ou şi patru linguri de griş

Preparare:
   Se spală carnea, legumele se curăţă, şi se pun toate într-o oală la fiert. Se condimentează cu sare. Spuma care se adună deasupra se îndepărtează cu ajutorul unei linguri. Când au fiert legumele şi carnea, se strecoară supa într-o altă oală, şi se pune doar simplu la fiert. Între timp se prepară găluştele, mai exact, se bate oul cu grişul. Cu ajutorul unei linguri rupem bucăţi din compoziţia obţinută şi punem în supa care fierbe. În momentul în care am terminat şi începe să clocotească turnăm peste apă rece, repetând acest lucru de 2-3 ori. 
   Când punem în farfurie, adăugăm după preferinţă şi morcov, pătrunjel şi ţelină.


Poftă bună!

Ciorbă de pui

   Acum două zile nu ştiam ce să fac de mâncare, să fie uşor de preparat, uşor de digerat şi să fie şi gustos. Până la urmă am hotărât că fac o ciorbiţă cu carne de pui. Cam asta a ieşit din ce aveam prin casă :)

Ingrediente:
100 g piept de pui
2 cartofi
1 morcov
3 linguri de mazăre
1 ceapă
bulion
1 cub de borş magic, 1 cub de vită (doar asta am avut acum)
busuioc, pătrunjel verde

Preparare:
   Se taie carnea cubuleţe şi se pune la fiert. Legumele se curăţă şi se taie mărunt. Într-o oală se toarnă puţin ulei şi se pune ceapa tăiată mărunt la călit, până când devine sticloasă. Se toarnă peste aproximativ 1,5 -2 l apă şi se adaugă restul legumelor. Când carnea a fiert pe jumate, se mută şi ea în oala pentru ciorbă şi se fierbe timp de o oră, după care se condimentează cu bulion, cuburi, busuioc şi pătrunjel verde. Se mai lasă pe foc mic pentru 10 minute. 

Poftă bună!

Ciorbă de fasole


   Azi în meniu avem ciorb? de fasole. Nu ?tiu ce ma apucat, pentru c? mie nu îmi place, dar mi-am adus aminte c? am mâncat când am fost îns?rcinat? ?i tare bine îmi c?zuse. So?ului meu îi place foarte mult, a?a c?...
   Re?eta nu este pentru 4 por?ii, e cam de 2.  Nu am f?cut multe fotografii, deoarece b?ie?elul meu a cerut foarte mult? aten?ie azi, a?a c? nu am apucat :)

Ingrediente:
un ciolan afumat, mai mic sau mai mare, cum prefera?i
fasole aproximativ 240 g
1 ceap? alb?
pentru r?nta?: pu?in ulei, o lingur? de f?in?
ca ?i condiment eu am pus 2 linguri de zarzavat
1 1/2 lingur? bulion

Preparare:
Cu o sear? înainte se cur??? fasolea ?i se pune în ap? la înmuiat. A doua zi, se spal? ciolanul bine cu ap? fierbinte ?i se pune la fiert, împreun? cu fasolea. Când au fiert pe jum?tate, se pune ceapa t?iat? m?runt. Când de pe osul de la ciolan se ia carnea u?or, se face r?nta?ul astfel: în pu?in ulei se pune o lingur? de f?in? ?i se amestec? pân? cap?t? o culoare aurie dup? care se pune pu?in boia. R?nta?ul ob?inut se adaug? la ciorb?, se pune zarzavatul ?i bulionul. Se las? se mai fiarb? cel pu?in 10 minute. 
Eu am scos ciolanul, am t?iat carnea de pe în buc??ele mici ?i le-am pus înapoi în ciorb?. 

Se poate servi cu ceap? verde/ro?ie. Poft? bun?!

Ciorbă ţărănească de văcuţă



Am înv??at s? fac ciorb? în momentul în care am plecat cu so?ul meu s? muncim la Târgovi?te ?i nu a mai fost mama lâng? mine s? fac? de mâncare. Pe atunci nu eram c?s?tori?i, pân? în acel moment st?tusem separat, fiecare cu p?rin?ii lui. Am înv??at re?eta de la soacra mea. Acum fac ciorba de v?cu?? cam a?a:

Ingrediente:
100 g carne de vit? m?run?it?
2 cartofi
2 morcovi
100 g fasole verde
1 cutie mic? maz?re
jum?tate de gulie
2 cuburi Knorr
1 cub Bor? Magic
past? de tomate


Preparare

Sp?l carnea bine ?i o pun într-o oal? mai mic? la fiert. Separat, în oala în care vreau s? preg?tesc ciorba, pun morcovii ?i gulia cur??ate ?i t?iate cubule?e, împreun? cu cubule?ele Knorr. Când astea dou? legume au început s? fiarb?, adaug cartofii cur??a?i ?i t?ia?i cubule?e, dup? care ?i fasolea ?i maz?rea. Maz?rea se adaug? la sfâr?it ca s? r?mân? întreag?.
   Între timp, dac? carnea este aproape fiart?, arunc apa de pe ea, o sp?l bine bine, dup? care o adaug la ciorb?. Se las? ciorba la fiert, ?i când e aproape gata, se adaug? 1-2 linguri de past? de tomate, dup? preferin??, ?i cubule?ul de Bor? Magic.
   La sfâr?it, când e gata fiart? ciorba, se poate pune ?i un pic de p?trunjel verde. Se serve?te cald?, dac? vre?i cu smântân? ?i/sau ardei iute.
   Poft? bun?!