Tort cu pişcoturi


   Ce e cel mai bun cadou de ziua cuiva? este ceva ce faci din inim?, cu mult? dragoste ?i r?bdare. La fel a luat na?tere ?i acest tort care a fost d?ruit na?ei lui Yannis. Ini?ial am vrut s? fac din pandi?pan, dup? m-am gândit s? fie din pi?coturi, pân? la urm? le-am combinat :). Poz? cu felie de tort nu am pentru c? am uitat s? facem, s-a terminat repede ;)

Ingrediente pentru blat:
4 ou?
200 g f?in?
250 g zah?r
coaja ras? de la o portocal?, ?i 100 ml suc de portocal?
4 linguri ap? fierbinte
1 linguri?? bicarbonat de sodiu

Pentru ornat: 
300 g pi?coturi, fri?c?

Pentru însiropat:
1 esen?? rom
1 can? de ap?

Ingrediente crem? de budinc?:
1 budinc? vanilie
500 ml lapte
2-3 linguri de zah?r

Ingrediente crem? de mascarpone:
500g mascarpone
3 ou?
1 zah?r vanilat
3 linguri zah?r

Preparare blat:
   Mix?m g?lbenu?urile cu jum?tate din cantitatea de zah?r, ad?ug?m apa fierbinte, coaja ?i sucul de portocal? iar la sfâr?it f?ina amestecat? cu bicarbonat. Batem albu?urile cu restul de zah?r pân? ob?inem o spum? tare dup? care o amestec?m cu restul aluatului în a?a fel încât s? nu se zdrobeasc?. 
   Se pune la copt  în cuptorul preînc?lzit pentru aproximativ  45 de minute. 

Pot spune c? este cel mai bun pandi?pan al meu :), asta datorit? re?etei lui Edo.

Preparare creme:
   Prima este budinca, o prepar?m exact dup? instruc?iunile de pe ambalaj.
   Urmeaz? crema de mascarpone.  G?lbenu?urile se amestec? cu zah?rul vanilat ?i dou? linguri de zah?r tos. Se adaug? mascarponele ?i se mixeaz? pân? devine foarte spumoas?. Cu o lingur? de zah?r batem albu?urile pân? ob?inem o spum? tare ?i o încorpor?m în crem? u?or f?r? s? o zdrobim.
   Esen?a de rom o amestec?m cu cana de ap?.

   Pandi?panul îl t?iem în dou?, a?ez?m partea de jos într-un vas, sau pe un suport de tort, însirop?m blatul, întindem budinca, a?ez?m partea de sus a blatului ?i însirop?m. De jur împrejur a?ez?m pi?coturile una lâng? alta strâns. Peste pandi?pan întindem jum?tate din crema mascarpone, a?ez?m pi?coturile r?mase ?i le însirop?m dup? care turn?m ?i restul de crem? peste. Se pune la frigider pentru a se înt?ri. Se orneaz? cu fri?c?, cacao, ciocolat?, dup? placul fiec?ruia. La mine ornatul las? de dorit mereu pentru c? nu am r?bdare ?i imagina?ie :)
   
   Eu am folosit pentru suport capacul la un vas termorezistent, astfel având o sus?inere pentru pi?coturile din jurul tortului, plus o idee luat? de la Edo, am folosit o panglic? care a dat tortului un aer festiv ?i a avut ?i rol de sus?inere.