Prăjitură snickers

   La un moment dat a venit so?ul meu cu aceast? re?et? de la lucru ?i a zis c? el î?i dore?te foarte mult s? m?nânce aceast? minun??ie f?cut? de mine. Ei bine am tot ocolit re?eta, dar acum a venit ?i rândul acesteia.
   Când a adus re?eta, la prima vedere mi se p?ruse foarte complicat?, cred c? acesta a fost motivul pentru care am evitat-o atâta timp. M? bucur? faptul c? nu e deloc complicat? ?i c? iese ceva delicios din ea :)

Ingrediente pentru aluat:
6 albu?uri
200 g zah?r pudr?
1 linguri?? ras? de bicarbonat de sodiu
200 g nuc? m?cinat?
2 linguri f?in?

Ingrediente pentru crem?:
6 g?lbenu?uri
200 g zah?r tos
200 g alune sau nuc? pr?jit? (recomand nuc?)
1 margarin?

Pentru ornat:
200 g ciocolat? menaj maro
200 g ciocolat? alb? (sau pute?i folosi tot maro)

Preparare:
   Se bate alubu?ul cu zah?rul p?n? devine spum?, se adaug? bicarbonatul de sodiu, nuca ?i f?ina. Aluatul ob?inut se toarn? într-o tav? uns? ?i tapetat? cu f?in?, sau cu h?rtie de copt. Se las? la copt pentru 15 minute.

   Între timp se prepar? crema. Zah?rul tos se caramelizeaz? la foc mic ?i se stinge cu pu?in? ap?. Se adaug? alunele m?run?ite, margarina ?i g?lbenu?urile. Crema se fierbe la foc mic, fiind amestecat? continu pentru a nu se prinde.
   Ciocolata se poate rade sau topi, eu pe cea maro am topit-o ?i pe cea alb? am dat-o pe r?z?toare. Se scoate aluatul din cuptor, peste aluatul fierbinte se întinde ciocolata maro, peste ea crema fierbinte ?i peste crem? ciocolata alb?. Se las? s? se r?ceasc?. Are un gust super dup? 12 ore de stat.

Poft? bun?!

Fursecuri diversificate

 
   Mai nou m-am cam învăţat că dacă vreau să fac ceva intru pe blogul lui Edo şi una două găsesc o reţetă care să îmi fie pe plac. Aşa am dat şi peste aceste fursecuri delicioase... chiar au ieşit delicioase... De data aceasta am avut şi ajutor, nepoţelul meu Tedi şi cu mama mea au decis să se delecteze cu aluatul şi cu formele alese. Eu am frământat, Tedi a tăiat aluatul şi mama a aşezat formele în tavă. O adevărată echipă... :)


Ingrediente:
600 g făină
400 g unt
2 ouă
240 g zahăr pudră
4 zahăr vanilat
coaja rasă de la o lămâie

   Pentru ornat noi am folosit nuci măcinate, iar pentru umplut dulceaţă, dar se poate folosi şi glazură, pentru ornat, pentru umplut budincă, după imaginaţia fiecăruia. Noi de exemplu jumătate din aluat l-am colorat cu cacao, astfel au ieşit şi maro nu numai albe. Avantajul la fursecurile acestea este că poţi să le ţii cu zilele, cu cât stau mai mult cu atât sunt mai moi şi mai aromate. La noi s-au terminat foarte repede :)

Preparare:
   Ouăle se separă de albuş, albuşul se pune deoparte. Se frământă toate ingredientele  (aici vom pune doar găbenuşurile) până se obţine un aluat fraged, nelipicios. Împachetăm aluatul în folie alimentară şi îl punem în frigider pentru 1-2 ore. Poate sta şi de pe o zi pe alta dacă vreţi. 
   Eu am împărţit aluatul în două şi în jumătate am pus cacao şi am frământat bine.
   Se întinde aluatul în aşa fel încât să fie de aproximativ 5 mm grosime, după care se taie cu formele alese în perechi. Perechea fiecăruia se va găuri pe mijloc. Se aşează în tava unsă cu margarină, se unge cu albuşul de ouă bătut pe jumătate şi se presară cu nucă. Se pune la cuptor pentru aproximativ 10 minute. 
  Dacă nu aveţi forme de prăjitură se pot tăia rotunde cu ajutorul unui pahar.


   Când sunt gata se aleg pe perechi şi se ung cu un strat nu foarte gros de dulceaţă după care se unesc în aşa fel încât cele găurite să fie deasupra.

Astea le-a făcut Tedi, a cam umplut cu dulceaţă, dar l-am lăsat să îşi facă un pic de cap :)



Prăjitură de cocos




   O nouă reţetă ce am învăţat-o de pe blogul lui Edó, seamănă foarte mult cu feliile de mac. Este un desert foarte uşor de preparat. Eu am fost încântată de rezultat. Succes!!!

Ingrediente pentru aluat:
7 albuşuri de ou
5 linguri de zahăr
150 g nucă de cocos
4 linguri făină
1 linguriţă rasă de bicarbonat de sodiu sau un praf de copt, ce preferaţi

Ingrediente pentru cremă:
7 gălbenuşuri de ou
200 ml lapte
2 linguri făină
200 g unt
5 linguri zahăr
2 pliculeţe de zahăr vanilat

Pentru ornat: 100 g nucă de cocos

Preparare:
   Se bat albuşurile pe jumate, se adaugă zahărul şi se continuă mixarea până se obţine o spumă tare. Cu o lingură adăugăm nuca de cocos, după care şi făina amestecată cu bicarbonatul de sodiu. Se amestecă uşor şi se întinde într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

   Aluatul se pune la copt pentru aproximativ 20 de minute. Se lasă până începe să prindă o culoare aurie.
   Între timp se prepară crema. Se amestecă gălbenuşurile cu făina după care se adaugă laptele , puţin câte puţin fără a face cocoloaşe. Se pune la fiert şi se amestecă continu. Se va lăsa până devine o cremă nu foarte groasă. Când s-a răcit, se freacă untul cu zahărul şi se amestecă cu crema. Se întinde peste aluatul copt şi se acoperă cu un rând de nucă de cocos.

Poftă bună!

Gogoşi




   S?pt?mâna asta am stat câteva zile la mama ?i ce ne-a venit ce nu, am hot?rât c? decât s? lu?m ceva dulce de la magazin mai bine facem ni?te gogo?i. A?a c? ne-am pus pe treab? repede. 
   Noi suntem genul de persoane care nu prea m?nânc? gogo?i, doar dac? sunt f?cute acas?, de noi. Gogoa?a dac? nu ?tii cum s? o pr?je?ti nu va avea gust bun. Este foarte important ca uleiul în care se pr?je?te s? fie curat. Un alt secret pentru un gust extraordinar este s? nu întinde?i aluatul pe o suprafa?? cu f?in?, ci mai bine pe un fund uns cu ulei, astfel nu va exista gutul de f?in? ars? în ulei.

Ingrediente:
1 kg f?in? alb?
2 plicule?e drojdie uscat?
100 ml lapte
150 g margarin?
3 ou?
3 linguri de zah?r
1 praf de sare

Preparare:
   Se amestec? drojdia cu f?ina. Laptele se pune la înc?lzit, se las? pân? devine c?ldu?, se ia de pe foc ?i se adaug? în zah?rul, sarea ?i ou?le. Margarina se pune ?i ea la înmuiat. Se toarn? tot peste f?in?. Se fr?mânt? bine, pân? când se ob?ine un aluat pufos, care nu se lipe?te. La nevoie se mai poate ad?uga lapte sau f?in?. La noi nu a fost cazul. Se las? la dospit aproximtaiv 10-15 minute. Se împarte în patru p?r?i egale.

Se unge un fund cu ulei, se întinde aluatul ?i se taie rotund cu un pahar. 

Se pune la pr?jit în ulei încins. Când sunt gata se pot pres?ra cu zah?r pudr?. Eu am f?cut câteva ?i în form? de minciunele :)


Poft? bun?!

Tartă cu mere

   Când aveţi mere şi nu le mai terminaţi, aşa cum am păţit şi noi, o idee este să preparaţi o tartă care este şi gustoasă şi arătoasă. Mie nu îmi plac merele, doar în prăjituri :)
Ingrediente pentru aluat:
400 g făină
150 g zahăr
150 g margarină
100 ml lapte
1 ou
1 linguriţă bicarbonat

Ingrediente pentru umplutură:
7-8 mere mari
1-2 linguriţe scorţisoară
3 linguri zahăr
griş


Preparare:
   Se curăţă merele şi se dau pe răzătoare. Se lasă 5-10 minute. Între timp se prepară aluatul. Se pune margarina la încălzit, cât să se topească, nu de tot dar să curgă. Se pune făina într-un vas şi se adaugă zahărul, margarina topită, oul şi laptele în care am amestecat bicarbonatul. Se frământă circa 10 minute, trebuie să fie aluatul moale, să nu fie lipicios, să fie uşor de întins. La nevoie se mai poate adăuga făină sau lapte. La mine nu a fost necesar. Se împarte aluatul în două. O parte o întindem în tava unsă cu margarină, o înţepăm cu furculiţa şi o presărăm cu griş. Stoarcem merele şi le amestecăm cu zahărul şi cu scorţişoara. Aşezăm merele peste aluat şi le presărăm cu griş.

    Întindem şi cea de a doua bucată de aluat, eu am tăiat-o fâşii şi am aşezat-o peste mere. 

   Se pune la copt în cuptorul încălzit pentru 35 de minute la foc mic. Când e gata se presară cu zahăr vanilat. Poftă bună!