Tort de clătite


   Eu nu prea mă omor după clătite, însă soţul meu le adoră. M-am gândit să fac nişte clătite cu finetti. Am mâncat la mare o dată cu finetti, banană, alune şi sincer vă zic că de atunci rar mai facem clătite cu dulceaţă. Înainte să mă apuc să fac am dat peste o reţetă tare interesantă şi am zis că trebuie să o încerc neapărat. Pentru umplutură se poate folosi finetti, alune, nucă măcinată, banane, orice vă trece prin minte. Noi am folosit finetti, alune şi banană. Reţeta este pentru două persoane şi diferă puţin de reţeta clătitelor clasice!

Ingrediente pentru aluat:

25g margarină
1 lingură zahăr
2 ouă
50 ml ulei
4 linguri făină
un praf de sare
150 ml lapte

Ingrediente pentru umplutură:
1 cutie mică finetti
2 banane
50 g alune


 image



 Preparare:
  Se separă gălbenuşul de albuş. Margarina se pune 1 minut în cuptor, doar cât să se înmoaie, fără să se topească. Se freacă gălbenuşurile cu margarina şi cu zahărul, se adaugă încet uleiul, făina, sarea şi la sfârşit laptele. Se bat albuşurile până se obţine o spumă tare şi se adaugă peste aluatul obţinut din restul de ingrediente, fără a se sfărâma prea tare.   Într-o tigaie, se pune foarte puţin ulei, după ce s-a încălzit puţin tigaia, se pune un polonic de compoziţie  şi se întinde, mişcând tigaia, până când acoperă perfect fundul tigăii. Când e rumenit, nu o vom întoarce ca pe o clătită calsică ci o vom aluneca pe o farfurie, o vom unge cu finetti, presărăm cu alune şi aşezăm banane feliate. Această operaţiune o efectuăm aşa până la ultima clătită care o vom pune cu partea rumenită în sus. Deasupra o putem unge cu finetti şi presăra cu puţin zahăr pudră. Să nu uitaţi că nici una din clătite nu trebuie rumenită pe ambele părţi, doar pe partea de jos. Se taie în formă de felii de tort şi se serveşte cu furculiţă şi cuţit.

Poftă bună!

Felii cu mac


   Mă uitam pe blogul unei cunoştinţe şi mi-am adus aminte că de la ea am învăţat această reţetă, din care iese o prăjitură tare gustoasă. La început am crezut că e complicat de preparat, dar m-am înşelat. E foarte uşor de făcut. Pe această cale vreau să îi mulţumesc la Edo pentru reţetă. Sper că data viitoare când fac să pot face o fotografie mai reuşită.

Ingrediente pentru blat:
6 albuşuri
200 g zahăr
100 g mac
60 g nucă de cocos
3 linguri făină
1/2 praf de copt

Ingrediente pentru cremă:
6 gălbenuşuri
7 linguri zahăr
5-6 linguri făină
1/2 l lapte
zahăr vanilinat
1 pachet margarină

Separat pentru ornat trebuie 1 pachet de biscuiţi Petit Beurre, şi puţină  nucă de cocos.

Preparare:
Batem albuşurile împreună cu zahărul până iese o spumă tare. Adăugăm nuca de cocos, macul, şi praful de copt amestecat cu făină. Aluatul obţinut se pune în cuptor aproximativ 15 minute.
Separat, pentru cremă, batem gălbenuşurile cu zahărul, făina, zahărul vanilinat şi laptele. Punem la fiert până se face un aluat gros. Când încă e călduţ, adăugăm margarina. Opţional,  când s-a răcit de tot, scoatem un sfert şi adăugăm un pliculeţ de capuccino.

Aşezarea se face aşa: Peste aluatul copt punem 3/4 de cremă, peste aşezăm biscuiţii, strânşi unul lângă celălalt, punem restul de cremă şi presărăm cu nucă de cocos. Se poate servi după ce bisciuţii sau înmuiat.

Negrese


   Vineri a venit so?ul meu acas? ?i m-am gândit s? îl a?tept cu pr?jitura lui preferat?, a?a c? am f?cut negrese. Au iesit super.

Ingrediente:
6 ou?
jum?tate pachet margarin? Unirea
350 g zah?r
3 linguri cacao
100 ml lapte
250 g f?in?
1 praf de copt

Preparare:
Se separ? oul, g?lbenu?ul de albu?, se pun în vase separate. Se tope?te margarina ?i se las? un pic la r?cit.
Se bate g?lbenu?ul cu 250 g zah?r, se adaug? margarina, praful de copt, f?ina, cele trei linguri de cacao ?i la sf?r?it laptele. Trebuie s? ias? un aluat un pic mai moale. Aluatul ob?inut se toarn? într-o tav? uns? cu margarin?. Se pune în cuptorul încins circa 15 min.
Când e gata, se bate albu?ul ?i se adaug? restul de 100 g zah?r. Se scoate pr?jitura din cuptor ?i se întinde albu?ul b?tut peste. Se pune înapoi circa 5 minute, pân? începe s? prind? albu?ul o culoare aurie.