Prăjitură c'est la vie

   I-am zis "c'est la vie", pentru că aşa e şi viaţa, amăruie, acrişoară dar în acelaşi timp dulce şi gustoasă. Reţeta e adaptarea mea, o combinaţie inventată, foarte uşor de preparat şi cu impact.

Ingrediente:
4 gălbenuşuri de ou
120 g unt
250 g zahăr
3 linguri cacao
200 ml lapte
250 g făină
1 linguriţă rasă de bicarbonat de sodiu
 
Pentru umplutură
150 g nucă măcinată
8-10 linguri dulceaţă

Pentru ornat:
200 g ciocolată amăruie
puţin ulei

Preparare:
   Se freacă gălbenuşurile cu unt şi cu zahăr până devine o compoziţie spumoasă. Se adaugă cele trei linguri de cacao, făina amestecată cu bicarbonatul de sodiu şi laptele. Se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, şi se pune în cuptorul preîncălzit pentru 15-20 de minute.
   Când s-a răcit scoatem din tavă şi tăiem în două. Amestecăm nuca măcinată cu dulceaţa şi întindem între cele două foi. Topim ciocolata cu puţin ulei şi turnăm peste prăjitură.


Poftă bună!

Turtă dulce

   De foarte mult timp îmi doream să încerc această reţetă, şi am considerat că de Crăciun este cel mai indicat, turta dulce fiind o bunătate tradiţională în această sfântă sărbătoare. Reţeta este de la Edo!

Ingrediente:
500 g făină
150 g zahăr pudră
250 g miere
125 g margarină
1 ou
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
25 g cacao
scorţişoară

pentru ornat: 1 albuş, 150 g zahăr pudră

Preparare:
   Se pune miere cu zahărul la încălzit, după care se adaugă margarina şi se lasă la răcit. Când s-a răcit, se adaugă oul, cele 25 de g de cacao, scorţişoara, bicarbonatul şi făina. Compoziţia obţinută se pune în frigider pentru 2 ore. 
   După două ore, se întinde aluatul cam de jumătate de deget gros şi se taie formele. Se pun în cuptor pentru 10 minute. 


Când s-au răcit se pot orna cu albuşul amestecat cu zahărul pudră. 



Poftă bună!

Clătite din nucă

   Am avut azi poftă de clătite, dar îmi doream să nu fie clătite obişnuite, aşa că mi-a venit ideea de a le face din nucă. Au ieşit super gustoase, şi recomand servirea cu dulceaţă mai acrişoară (noi am folosit de caise).

Ingrediente:
Ingrediente (15 buc):
1 ou
1 zahăr vanilat
esenţă rom (câteva picături)
1 lingură ulei
150 ml lapte
200 ml apă minerală
150 g făină
150 g nucă macinata (eventual amestecată cu zahar)

Preparare:
   Amestecăm ingredientele în ordinea de sus, astfel încât să obţinem un aluat nu foarte subţire sau gros, fără cocoloaşe. Se coc clătitele rând pe rând, într-o tigaie cu puţin ulei, la foc mic. 
Poftă bună!

Tort cu pişcoturi


   Ce e cel mai bun cadou de ziua cuiva? este ceva ce faci din inim?, cu mult? dragoste ?i r?bdare. La fel a luat na?tere ?i acest tort care a fost d?ruit na?ei lui Yannis. Ini?ial am vrut s? fac din pandi?pan, dup? m-am gândit s? fie din pi?coturi, pân? la urm? le-am combinat :). Poz? cu felie de tort nu am pentru c? am uitat s? facem, s-a terminat repede ;)

Ingrediente pentru blat:
4 ou?
200 g f?in?
250 g zah?r
coaja ras? de la o portocal?, ?i 100 ml suc de portocal?
4 linguri ap? fierbinte
1 linguri?? bicarbonat de sodiu

Pentru ornat: 
300 g pi?coturi, fri?c?

Pentru însiropat:
1 esen?? rom
1 can? de ap?

Ingrediente crem? de budinc?:
1 budinc? vanilie
500 ml lapte
2-3 linguri de zah?r

Ingrediente crem? de mascarpone:
500g mascarpone
3 ou?
1 zah?r vanilat
3 linguri zah?r

Preparare blat:
   Mix?m g?lbenu?urile cu jum?tate din cantitatea de zah?r, ad?ug?m apa fierbinte, coaja ?i sucul de portocal? iar la sfâr?it f?ina amestecat? cu bicarbonat. Batem albu?urile cu restul de zah?r pân? ob?inem o spum? tare dup? care o amestec?m cu restul aluatului în a?a fel încât s? nu se zdrobeasc?. 
   Se pune la copt  în cuptorul preînc?lzit pentru aproximativ  45 de minute. 

Pot spune c? este cel mai bun pandi?pan al meu :), asta datorit? re?etei lui Edo.

Preparare creme:
   Prima este budinca, o prepar?m exact dup? instruc?iunile de pe ambalaj.
   Urmeaz? crema de mascarpone.  G?lbenu?urile se amestec? cu zah?rul vanilat ?i dou? linguri de zah?r tos. Se adaug? mascarponele ?i se mixeaz? pân? devine foarte spumoas?. Cu o lingur? de zah?r batem albu?urile pân? ob?inem o spum? tare ?i o încorpor?m în crem? u?or f?r? s? o zdrobim.
   Esen?a de rom o amestec?m cu cana de ap?.

   Pandi?panul îl t?iem în dou?, a?ez?m partea de jos într-un vas, sau pe un suport de tort, însirop?m blatul, întindem budinca, a?ez?m partea de sus a blatului ?i însirop?m. De jur împrejur a?ez?m pi?coturile una lâng? alta strâns. Peste pandi?pan întindem jum?tate din crema mascarpone, a?ez?m pi?coturile r?mase ?i le însirop?m dup? care turn?m ?i restul de crem? peste. Se pune la frigider pentru a se înt?ri. Se orneaz? cu fri?c?, cacao, ciocolat?, dup? placul fiec?ruia. La mine ornatul las? de dorit mereu pentru c? nu am r?bdare ?i imagina?ie :)
   
   Eu am folosit pentru suport capacul la un vas termorezistent, astfel având o sus?inere pentru pi?coturile din jurul tortului, plus o idee luat? de la Edo, am folosit o panglic? care a dat tortului un aer festiv ?i a avut ?i rol de sus?inere.  

Clătite cu urdă


   De foarte mult timp poftesc la clătite cu urdă, nu sunt preferatele mele dar mi s-a pus pata pe ele, aşa că azi a venit momentul pentru a le face. Bineînţeles că doar jumătate sunt cu urdă, restul cu dulceaţă.

Ingrediente (15 buc):
1 ou
1 zahăr vanilat
1 lingură zahăr tos
1 praf de sare
1 lingură ulei
150 ml lapte
200 ml apă minerală
300 g făină
pentru umplutură: 200 g urdă, 1 gălbenuş, 1 zahăr vanilat, 2 linguri zahăr tos, mărar

Preparare:
   Amestecăm ingredientele în ordinea de sus, astfel încât să obţinem un aluat nu foarte subţire sau gros, fără cocoloaşe. Se coc clătitele rând pe rând, într-o tigaie cu puţin ulei, la foc mic. 

   Urda se pisează cu ajutorul unei furculiţe, se adaugă zahărurile, gălbenuşul şi puţin mărar. Se amestecă bine, până obţinem o compoziţie păstoasă.


   Se ung clătitele cu umplutura sau în cazul nostru chiar şi cu dulceaţa :). Poftă bună!